Vetluis is een vervuiling van zeepresten en organisch vuil die in je wasmachine achterblijven. Op dit vuil groeien bacteriën en schimmels. Door vetluis gaat je wasmachine stinken en ontstaat een vuile waas op je wasgoed. Bovendien kan je wasmachine er schade van ondervinden. Je doet er dus goed aan om er zo snel mogelijk een eind aan te maken. Gelukkig is vetluis verwijderen heel makkelijk!
Inhoudsopgave
Vetluis verwijderen in 3 stappen:
- Stap 1: je wasmachine schoonmaken
- Stap 2: het filter schoonmaken
- Stap 3: wassen met vaatwastabletten
Wat is vetluis en hoe kom je eraan?
In wasgoed bevindt zich organisch vuil dat je met het blote oog nauwelijks kunt zien. Haartjes bijvoorbeeld, maar ook huidschilfers en huidvet. Omdat wasmachines tegenwoordig vaak weinig water gebruiken, spoelt dit vuil niet altijd goed weg. Bovendien wassen we met wasmiddelen die onoplosbare stoffen bevatten. Gevolg: het achtergebleven organisch materiaal hecht zich aan de zeepresten. Dankzij lage temperaturen en bleekvrij wasmiddel krijgen bacteriën en schimmels volop de kans om op dit goedje te groeien. Er ontstaat een witgrijze smurrie die we vetluis noemen. Weinig mensen weten dat er zoiets als vetluis bestaat, laat staan dat ze weten hoe je vetluis verwijderen moet.
Waarom moet je vetluis verwijderen
Vetluis hoopt zich op in de hoekjes en gaatjes van de wasmachine, om te beginnen in de rubberen rand van de deuropening en in de trommel zelf. Elke keer dat jij een wasje draait, was je dit smerige goedje dus ook mee. Die rioollucht uit je wasmachine? Dat is meestal een eerste teken van vetluis. En als de vetluis zich ook in de slangen heeft opgehoopt, kunnen er op den duur vlekken of verkleuringen op je wasgoed ontstaan.
Een kapotte wasmachine door vetluis
Het kan flink uit de hand lopen. Wanneer vetluis zich rondom de afvoer of het filter verzamelt kan de wasmachine het water niet meer goed afvoeren. Is je was bijvoorbeeld erg nat of blijft er water staan aan het eind van het programma, dan kan dat beteken dat er een verstopping door vetluis is ontstaan.
Bovendien scheiden de vetluisbacteriën een zuur af dat de aluminium delen van je wasmachine kan aantasten. Merk jij dat je wasmachine erg schudt bij het centrifugeren? Dat kan duiden op een scheur in het trommelkruis. We kunnen het dus niet vaak genoeg zeggen: vetluis verwijderen is iets wat je met regelmaat moet doen. Het voorkomt dat je wasmachine kapot gaat.
Vetluis verwijderen? Volg deze 3 eenvoudige stappen
Vetluis verwijderen is geen moeilijk klusje. Het geheim van de smid? Een vaatwasblokje, of vooruit, twee vaatwasblokjes. Maar voordat je die in je wasmachine gooit, moet je wel eerst even een paar beruchte vetluisplekken met de hand langs. Blijft je wasmachine problemen geven? Dan is het goed om een monteur te laten komen.
Stap 1: je wasmachine schoonmaken
Maak een sopje: Alles wat je nodig hebt is een beetje afwasmiddel of groene zeep met warm water en een zachte spons en doek. En een teiltje en een grote handdoek.
Begin met de buitenkant: De buitenkant zelf is niet interessant qua vetluis, maar dit schoonhouden zorgt ervoor dat knoppen niet vollopen met vuil en dat je wasmachine langer meegaat. In de buitenkant bevindt zich bovendien wél een beruchte verzamelplekken van oude zeepresten: het wasmiddelreservoir, of zeeplade. Of je deze nou wel of niet gebruikt, het raakt vervuild en elke wasbeurt dat de wasmachine er een scheut water doorheen gooit, neemt het een beetje van dat vuil mee. Goed schoonmaken dus, met je sopje, of gewoon in de vaatwasser.
De binnenkant: Aangekomen bij het deurtje kun je meteen aan de bak met de rubberen ring rondom de deuropening. Waarschijnlijk had je zelf al door dat dit een vies randje is waar vaak water in blijft staan. Maak het droog met papier, en boen het daarna met een sopje en zachte spons. Voorzichtig, je wilt niet dat het rubber slijt. Vervolgens maak je de trommel goed schoon. Een borstel kan helpen om in de gaatjes te komen.
Stap 2: het filter schoonmaken
Het filter schoonmaken is niet moeilijk, maar het vereist dat je de wasmachine uitschakelt en afkoppelt van de stroom. Pak nu die handdoek en het teiltje erbij, want de machine zal wat water laten lopen. Lees hier hoe je precies het wasmachine filter kunt schoonmaken. Deze stap hoef je overigens niet elke paar maanden te herhalen. Twee keer per jaar is voldoende.
Stap 3: wassen met vaatwasblokjes
Eindelijk, de makkelijkste stap van het vetluis verwijderen: de wasmachine aanzetten met vaatwastabletten. Leg twee blokjes in de zeeplade van de wasmachine en zet de machine aan op 90 graden, normaal programma, en zonder wasgoed natuurlijk. Klaar? Jouw wasmachine is weer helemaal vrij van vetluis. En hij wast waarschijnlijk weer als nieuw!
Vetluis voorkomen? Met deze tips krijgen bacteriën geen kans:
- Zet de wasmachine af en toe op 60 graden of hoger, vanaf 57 graden gaan bacteriën en schimmels dood
- Gebruik (bleekhoudend) waspoeder voor witte en kleurechte was, de bleek doodt bacteriën en schimmels
- Wees zuinig met wasmiddel en wasverzachter, gebruik de dop
- Maak je wasmachine elke twee maanden goed schoon, van binnen en van buiten
- Laat na het wassen het deurtje altijd goed openstaan om broeien te voorkomen
- Laat geen natte was in je wasmachine staan
- Was je weinig? Laat de machine dan af en toe even spoelen en pompen