Droger schoonmaken

Je droger stinkt? Of ruikt je wasgoed niet fris na het drogen? Tijd voor een schoonmaakbeurt! Je droger schoonmaken is gelukkig zo gepiept. Doe je het regelmatig, dan doet je droger het beter en gaat hij uiteindelijk langer mee.

Inhoudsopgaven

Droger stinkt? Zoek uit waarom

Niks zo frustrerend dan een schone was die niet lekker fris uit de droger komt. Als je merkt dat je droger stinkt, dan is het belangrijk om te achterhalen waar die geur vandaan komt. Het kan namelijk aan zowel je wasdroger als je wasmachine liggen. Check daarom altijd dit lijstje (en ga daarna sowieso je droger schoonmaken;):

Heeft de was te lang in de wasmachine gelegen voordat je het ging drogen?

Dan zijn bacteriën op je wasgoed hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de vervelende geur. Zorg dat je de was altijd zo snel mogelijk na het wassen uit de wasmachine haalt. Toch te lang gewacht? Was het opnieuw. Als zo’n stinkende was in je droger is geweest is je droger schoonmaken altijd een goed idee.

Ruikt je wasgoed na het wassen sowieso niet erg fris?

Dan ligt de oorzaak in je wasmachine. Wasgoed dat al stinkt gaat niet frisser ruiken na een droogbeurt, ook niet met een fris drogerdoekje in de trommel. Een stinkende wasmachine kan diverse oorzaken hebben. Lees daarom eerst waarom je wasmachine stinkt, en daarna hoe je een wasmachine schoonmaakt. Je wasmachine schoonmaken is niet moeilijk maar geeft wel geweldig resultaat!

Wanneer heb je voor het laatst je wasdroger schoongemaakt?

Behalve je wasmachine heeft ook je droger regelmatig een schoonmaakbeurtje nodig. Anders hoopt het vuil zich op en ontstaat er een wildgroei aan bacteriën en schimmels die vervelende geurtjes veroorzaken. Bovendien gaat je droger dan sneller achteruit en zal hij langer over zijn programma doen. Doe het dus meteen in één keer: wasmachine schoonmaken én droger schoonmaken. Zo hou je beide apparaten in goede conditie.

Is je wasdroger nieuw?

Een nieuwe droger geeft in het begin vaak een geur van plastic af. Geen nood: deze geur gaat na een paar keer werken gewoon weg. Draai dus eerst een paar rondes met bijvoorbeeld schone lakens of handdoeken. Daarna is je droger good to go!

Ruik je een verbrande geur?

Dat kan wijzen op een defect. Haal je droger in dat geval zo snel mogelijk van het elektriciteitsnet en schakel een monteur in om het defect op te lossen.

Droger schoonmaken met schoonmaakmiddel of azijn

Je droger schoonmaken begint bij de binnen- en buitenkant. Maak een sopje van mild afwasmiddel of gebruik schoonmaakazijn of natuurazijn. Flink aangelengd want je wil geen schade aanbrengen aan de onderdelen van je droger. Met een zachte spons of doek neem je alle onderdelen goed af.

Pluizenfilter van droger schoonmaken

In de deur of deuropening van je droger bevindt zich het pluizenfilter. Maak dit na elke droogbeurt leeg. Bij de grote schoonmaakbeurt kun je het filter met een sopje schoonmaken. Maak met de stofzuiger de opening waar het pluizenfilter zich in bevindt stofvrij en maak het daarna schoon met een sopje.

Condensbak of afvoerslang schoonmaken

Heb je een condensdroger met condensbak (een waterreservoir)? Zorg dan dat de condensbak altijd leeg is aan het begin van de droogbeurt. Een volle bak zorgt ervoor dat je droger z’n werk niet meer kan doen. Maak bij de grote schoonmaak de condensbak goed schoon, evenals de ruimte waarin het reservoir zich bevindt. Heeft jouw droger een afvoerslang? Zuig die dan ook af en toe leeg of spoel hem goed door.

Condensor schoonmaken

Onderin de droger bevindt zich de condensor, een rooster waarin een hoop rommel wordt opgevangen. Bij warmtepompdrogers zit dit rooster vast in de machine. In dat geval kun je de condensor uitzuigen met de stofzuiger. Als het een beetje vochtig is pak je er een oude tandenborstel bij om het vastgeplakte vuil te verwijderen. Bij een wasdroger zonder warmtepomp kun je de condensor eruit halen. Op die manier kun je hem goed uitspoelen onder de kraan en met een borsteltje schoonmaken.

Condensorfilter schoonmaken

Sommige wasdrogers hebben behalve een pluizenfilter en condensor ook nog een condensfilter. Dit is een klein filter van papier of stof dat extra fijn stof filtert. Dit kun je niet goed schoonmaken maar het advies is om dit filter 1 a 2 keer per jaar de vervangen.

Voorkom nare geurtjes in je droger

Zo nu en dan je droger schoonmaken is dus geen moeilijke klus. Maar het zorgt er wél voor dat de droger fris blijft, vlekkeloos z’n werk doet én langer mee gaat! Nare geurtjes voorkom je bovendien ook met deze tips:

  • Reinig na elke droogbeurt het pluizenfilter
  • Zorg dat je wasgoed goed schoon is voordat je het in de droger stopt
  • Was niet alleen op lage temperaturen maar ook af en toe op 90⁰C
  • Laat na wassen en drogen de deurtjes open om de machines te luchten
  • Gebruik niet te veel wasmiddel: pak de doseerdop erbij
  • Haal de natte was op tijd uit de wasmachine
  • Maak elke paar maanden óók je wasmachine schoon
droger schoonmaken