Wanneer wasmachine vervangen

Kapotte wasmachine? Dan komt er een moment dat je je afvraagt: wanneer wasmachine vervangen? Repareren is namelijk niet altijd goedkoop, maar een nieuwe wasmachine kopen kan zonde zijn. Wat is wijsheid? In 6 stappen helpen we jou het antwoord op die vraag te vinden.

Inhoudsopgaven

Wanneer wasmachine vervangen of repareren?

Weten wanneer wasmachine vervangen of juist repareren de beste keus is? Beantwoord de volgende zes vragen:

 • Wat is er kapot aan de wasmachine?
 • Kan het gerepareerd worden?
 • Wat kost de reparatie?
 • Hoe oud is de wasmachine?
 • Hoe zuinig is de wasmachine?
 • Verder nog wensen?

Wat is er mis met de kapotte wasmachine?

Het is slim om eerst zelf te ontdekken wat er aan je wasmachine kapot is. Want een monteur is duur en misschien kun je het ook zelf maken. Lees hier hoe je in 4 stappen zelf ontdekt wat er aan je wasmachine kapot is.

Heb je het euvel ontdekt? Dan is de vraag:

Kan het gerepareerd worden?

Als een vastzittende sok of vetluis de boosdoener is, dan kun je dat zelf eenvoudig oplossen. Maar als een onderdeel vervangen moet worden dan kan een monteur dat doen. Wil je het zelf repareren? Dan zul je merken dat wasmachine-onderdelen soms lastig te verkrijgen zijn. Fabrikanten van witgoed hebben namelijk lange tijd het monopolie op reparatie gehad.

In sommige gevallen is reparatie van je wasmachine niet meer mogelijk. Het kapotte onderdeel is dan bijvoorbeeld niet los te vervangen. Maar of je wasmachine ‘total loss’ is kan ook te maken hebben met het prijskaartje dat aan de reparatie hangt.

Wat kost de reparatie?

Sommige onderdelen kosten inclusief reparatie al meer dan de helft van wat je wasmachine waard is. Heeft repareren dan nog zin? Whirlpool hanteert als richtlijn: zijn de reparatiekosten meer dan 70% van de oorspronkelijke aanschafprijs, dan is vervangen je beste optie.

Maar wanneer wasmachine vervangen financieel geen optie is, dan kan repareren toch een beter alternatief zijn. Het hangt dus van jouw persoonlijke situatie af. Bovendien, als je een beetje om het milieu geeft, dan wil je een nog te repareren wasmachine ook niet zomaar op de afvalberg gooien.

Wanneer wasmachine vervangen nogal rigoreus lijkt, dan is het ook slim om even te gaan rekenen met de resterende levensduur die je van je wasmachine kunt verwachten. Want als je machine al een oudje is, tja, dan ligt het natuurlijk anders.

Hoe oud is de wasmachine?

Als je het internet raadpleegt kun je lezen dat een wasmachine tussen de 2 en 14 jaar meegaat. Dat is nogal een verschil. Hoe lang je machine meegaat hangt natuurlijk af van de kwaliteit, maar ook van wie hem gebruikt. De wasmachine van een groot gezin slijt sneller dan die van een alleenstaande. En als de machine nooit schoongemaakt of onderhouden wordt, dan zal hij ook eerder kapot gaan. 

Heb je een wasmachine van een prima merk, dan kun je uitgaan van een levensduur van 8 tot 10 jaar. Is jouw wasmachine nu bijvoorbeeld 6 jaar oud, dan kan het lonen om die te laten repareren. Maar er is nog een factor die meespeelt:

Hoe zuinig is de wasmachine?

Door de energiecrisis zijn we onbewust milieubewust geworden. We letten heel goed op ons energieverbruik want anders voelen we dat meteen in onze portemonnee. Dus als jouw huidige, niet zo zuinige wasmachine nu stuk is, dan kan het slim zijn om hem nu te vervangen.

Wasmachines zijn echter de afgelopen jaren weliswaar zuiniger, maar ook weer niet zo héél veel zuiniger geworden. Repareren is daarom toch vaak een betere keuze voor het klimaat.

Verder nog wensen?

Ben je toe aan een wasmachine met een grotere trommel? Of zoek je een stillere wasmachine? Of zo’n slimme die je kunt bedienen met je smartphone? Als je nog steeds twijfelt over vervangen of repareren, dan kunnen je persoonlijke wensen ook nog een rol spelen.

Wanneer wasmachine vervangen de beste optie is

Als blijkt dat je wasmachine definitief plaats moet maken voor een nieuwe, hol dan niet meteen naar de eerste de beste witgoeddealer. Want er zijn opties zat wanneer wasmachine vervangen je enige optie is. Zo zijn er bijvoorbeeld prima ‘refurbished’ tweedehands wasmachines te koop, mét garantie. En wist je dat je tegenwoordig ook wasmachines kunt leasen of huren? 

Of het nou een nieuwe, gehuurde of tweedehands wasmachine wordt, als je weer een goede wasmachine hebt aangeschaft, wil je natuurlijk dat hij het zo lang mogelijk goed blijft doen. Denk dan vooral aan deze woorden:

Tips om je wasmachine optimaal en zo lang mogelijk te gebruiken

 • Volg de instructies in de handleiding voor het gebruik van je wasmachine
 • Maak je wasmachine elke twee maanden goed schoon, van binnen en van buiten
 • Elke paar maanden het filter van je wasmachine schoonmaken voorkomt verstoppingen
 • Vergeet de afvoerslang niet: maar hem jaarlijks schoon en vervang hem na 5 jaar
 • Foutmelding of storing? Check de code en zorg dat het snel opgelost wordt
 • Was zo nu en dan op hogere temperaturen (60-90°C)
 • Superzuinige wasmachines gebruiken weinig water, controleer vaker op vetluis!
 • Ruikt je wasmachine vies of is je schone was vuil? Zo kun je vetluis verwijderen.