Wasmachine kapot? Zoek het probleem

Je gang onder water of een helse herrie bij het centrifugeren: het eerste waar je aan denkt als je wasmachine kapot is, is de fikse rekening die je te wachten staat als je een nieuwe moet kopen. Gelukkig blijkt in veel gevallen dat het mankement goed te verhelpen is. Bel dus niet meteen de monteur, maar volg ons stappenplan!

Inhoudsopgaven

Wasmachine kapot? Volg deze stappen:

Een overstroming of rook: een defect aan een wasmachine kan er vrij dramatisch uitzien. Soms is de oorzaak iets wat eenvoudig te verhelpen is. Maar in andere gevallen openbaart het probleem zich veel subtieler. Je schone was ruikt steeds vaker niet fris. Of er loopt een piepklein straaltje uit het deurtje. In beide scenario’s is het belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt.

Is jouw wasmachine kapot? Volg deze 4 stappen:

  • Stap 1: Zoek uit wat de foutcode betekent
  • Stap 2: Geen foutcode? Probeer zelf het defect te vinden
  • Stap 3: Waren er al voortekenen?
  • Stap 4: Raadpleeg anderen

Stap 1. Zoek uit wat de foutmelding van je wasmachine betekent

Geeft je wasmachine een foutcode? Raadpleeg voor de betekenis van de code de handleiding van je wasmachine of zoek het op via de website van je fabrikant.

Soms is er geen foutcode terwijl je vloer wel blank staat. Vaak is er dan iets heel eenvoudigs aan de hand. Een prop sokken tussen de trommel en het rubber, een plotseling verstopte afvoerslang of een verdwaald muntje bijvoorbeeld.

Oudere of eenvoudigere wasmachines geven geen foutmeldingen. In dat geval zul je zelf aan de gang moeten om te ontdekken waarom je wasmachine kapot is:

Stap 2. Probeer zelf het defect te vinden

Loop de hele wasmachine zorgvuldig na. De trommel, de rubberen rand, het deurtje, de zeeplade, het filter, de afvoer, de knoppen. Maak alles meteen goed schoon. Hier lees je hoe je je wasmachine schoonmaken kunt. Soms kan een grote schoonmaakbeurt al voldoende zijn om de machine weer als nieuw te laten werken.

Nog niets gevonden? Verwijder zo nodig de achterkant en kijk ook binnen de machine. Nog steeds niet kunnen ontdekken waarom je wasmachine kapot is? Probeer dan in kaart te brengen of er al eerder problemen waren.

Stap 3. Waren er al voortekenen?

Mankementen kunnen plotseling door relatief onschuldige dingetjes ontstaan. Maar er kan ook sprake zijn van een defect dat al langer sluimerde. Als je bijvoorbeeld al een tijdje merkt dat je wasmachine stinkt, dan kan dat wijzen op vetluis.

Of misschien bleef er af en toe al wat meer water in de wasmachine staan, of kwam je schone was nogal nat uit de machine. Allemaal voortekenen van vervuiling door vetluis. Wist je dat vetluis zelfs een scheur in het trommelkruis kan veroorzaken? Vetluis verwijderen is niet moeilijk. Maar het kan wél voorkomen dat je wasmachine kapot gaat!

Stap 4. Raadpleeg anderen

Nog steeds niets kunnen ontdekken bij je inspectie? Tik je wasmachineprobleem in Google in, en zie: er is altijd wel iemand die een vergelijkbaar probleem op een forum heeft gepost. Meestal vind je hier ook meteen de oplossing!

Kom je er online ook niet uit? Vraag dan een buur of familielid om een kijkje te komen nemen. Als die ook niet kunnen uitvogelen waarom je wasmachine kapot is, dan is het echt tijd om een monteur te bellen.