Wasmachine schoonmaken met soda

Stinkt je wasmachine of wordt je was niet meer schoon? En heb je wel eens gehoord van je wasmachine schoonmaken met soda? Hieronder leggen we je uit hoe reinigen met soda werkt en hoe je dat zo aanpakt dat je het beste resultaat boekt. Met een beetje geduld heb je weer een schone wasmachine na afloop!

Wasmachine schoonmaken met soda of baksoda?

Als we het hebben over soda dan bedoelen we in dit geval schoonmaaksoda of huishoudsoda. Dat zijn die zakken en emmertjes kristalsoda of zilversoda die je in het schoonmaakschap van de supermarkt vindt. Baksoda is een fijn poedertje dat een veel mildere werking heeft dan huishoudsoda en daarmee geschikt is voor consumptie. Wil je je wasmachine schoonmaken met baking soda lees dan hier verder.

Wat doet soda?

Soda heeft als chemische werking dat het zuren bindt. Dat betekent dat soda de zuren neutraliseert die zich in vuil bevinden. Soda ontkalkt ook meteen en dat is goed voor je wasmachine. Maar pas op: teveel soda kan je wasmachine ook beschadigen. Gebruik dus nooit meer dan een half kopje.

Zo moet je je wasmachine schoonmaken met soda

Stap 1 Maak een sopje

Maak eerst de wasmachine goed schoon, van binnen en van buiten. Gebruik daarvoor een eenvoudig sopje met bijvoorbeeld allesreiniger of groene zeep en een zacht doekje of borstel. 

Stap 2 Zeeplade

Begin bij het zeepbakje. Haal dit uit de wasmachine en was het goed af, bij voorkeur in een apart sopje van afwasmiddel. Dat haalt de vette zeepresten makkelijk weg. In de vaatwasser kan ook. Maak ook de opening waar het zeepbakje in thuishoort goed schoon met je natte doek. 

Stap 3 Deur en opening

Daarna maak je de manchetrand schoon, dat is de rubberen rand in de deuropening. Hier zit zogenaamd vetluis opgehoopt: een frisse combinatie van lichaamsvet, huidschilfers en haren. Als de rand erg vies en nat is kun je eerst een grote prop keukenpapier gebruiken. Gebruik vervolgens een zachte doek. Neem ook het deurtje mee!

Stap 4 Trommel en filter

Maak nu de binnenkant van de trommel schoon. Ook al ziet de trommel er goed uit; hier wil nog wel eens iets blijven plakken. Bij veel wasmachines zit aan de voorkant een filter dat je eruit kunt halen. Maak dit ook schoon.

Stap 5 Wasmachine schoonmaken met soda

Eigenlijk is dit de makkelijkste stap. Doe ongeveer een half kopje soda in de zeeplade. Zet de wasmachine vervolgens op normaal programma en op een temperatuur van 90 graden. Laat de machine tot het eind z’n werk doen. Klaar ben je!

Wasmachine schoon?

Als je deze behandeling regelmatig herhaalt zou je wasmachine in principe lekker fris moeten zijn. Heb je je best gedaan om je wasmachine met soda schoon te maken maar is je wasgoed nog steeds niet helemaal schoon of fris? Probeer dan eens een echt schoonmaakmiddel voor wasmachines. Deze middelen werken vaak net even wat beter en makkelijker.