Hoe maak je een wasmachine schoon

Als je wasmachine stinkt of je merkt dat je was niet meer goed schoon wordt, bestel dan niet meteen een nieuwe. Probeer eerst eens je wasmachine te reinigen. Maar hoe maak je een wasmachine schoon? Sommige wasmachines beschikken over een programma om zichzelf te reinigen. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen op de markt om je wasmachine mee schoon te maken. Wist je dat je dat allemaal niet nodig hebt? Je kunt het gewoon zelf. En je hebt vast en zeker de spullen ervoor in huis. Een kind kan de was doen!

Hoe maak je een wasmachine schoon

Wasmachine schoonmaken? Zo doe je dat

Wasmachines lijken schone dingen, maar vergis je niet: ook wasmachines moeten zo nu en dan gereinigd worden. En hoe maak je een wasmachine schoon, vraag je je af? Wij hebben alle methodes voor je op een rijtje gezet:

Zo maak je een wasmachine schoon

Je begint altijd eerst met een handmatige schoonmaakbeurt van de buiten- en binnenkant met een sopje. Daarna laat je de machine ook nog een rondje werken. Op die manier spoel je overtollige sop weg. Bovendien kun je in die tweede fase bijvoorbeeld azijn, soda of vaatwastabletten toevoegen.

Handmatig schoonmaken

Stap 1 Maak een sopje

Maak een sopje. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld allesreiniger of groene zeep. Gebruik geen agressieve middelen, je wilt immers niet dat je wasmachine beschadigt raakt of dat restanten zich met je wasgoed mengen. Voor het schoonmaken kun je het best een zacht doekje, sponsje of borstel gebruiken. 

Stap 2 Buitenkant en zeeplade

Begin bij de buitenkant. Neem de voor- en zijkanten van de machine af met het sopje. Niet te nat, je wilt niet dat er vocht in het bedieningspaneel komt. Vervolgens begin je aan het zeepbakje. Dit bevindt zich linksboven aan de voorkant van je machine, als je een voorlader hebt. Bij bovenladers bevindt zich dit bovenop. Haal het zeepbakje eruit en was het goed af, bij voorkeur in een apart sopje van afwasmiddel. Dat haalt de vette zeepresten makkelijk weg. In de vaatwasser mag ook. Maak daarna de opening waar het zeepbakje in thuishoort goed schoon. Neem elk hoekje goed mee!

Stap 3 Deur en opening

Nu ben je aangekomen bij de wat meestal de meest vervuilde plaats is van de wasmachine: de manchetrand. Dat is de rubberen rand in de deuropening. Hier zit vaak vetluis opgehoopt: een frisse combinatie van lichaamsvet, huidschilfers, zeep en haren. Als de rand erg vies en nat is kun je eerst een grote prop keukenpapier gebruiken. Gebruik vervolgens een zachte doek. Vergeet ook het deurtje niet, hier plakt ook veel onzichtbaar vuil aan!

Stap 4 Trommel en filter

Maak nu de binnenkant van de trommel schoon. Ook al ziet de trommel er meestal fris uit, laat je niets wijsmaken. Hier wil namelijk vuil zich namelijk graag hechten. Gebruik een borstel, doek of sponsje. Bij veel wasmachines zit bovendien aan de voorkant een filter dat je eruit kunt halen. Maak dit ook schoon.

Stap 5 Afvoer schoonmaken

Eigenlijk is dit de makkelijkste stap. Doe ongeveer een half kopje soda in de zeeplade. Zet de wasmachine vervolgens op normaal programma en op een temperatuur van 90 graden. Laat de machine tot het eind z’n werk doen. Klaar ben je!

De wasmachine laten schoonmaken

Nu is de machine aan de beurt. Afhankelijk van wat je in huis hebt of waar je voorkeur naar uit gaat, kun je nu je wasmachine laten draaien met een scheut azijn, (bak)soda, bleek of vaatwastabletten. Onderstaande links brengen je naar de pagina met uitleg. Ga naar de laatste stap en lees meer over hoe je je wasmachine laat schoonmaken.

Hoe maak je een wasmachine schoon met:

In samenwerking met Deal.nl