Wasmachine filter schoonmaken

Als je wasmachine het water niet meer goed wegpompt, of je was is nog erg nat aan het eind van een programma, dan is de kans groot dat het filter verstopt is. Je wasmachine filter schoonmaken is gelukkig niet erg moeilijk. We laten zien hoe je dat in een paar eenvoudige stappen voor elkaar krijgt.

Inhoudsopgave

Wasmachine filter schoonmaken? Zo doe je dat:

  • Stap 1: het filter vinden
  • Stap 2: de afvoerbuis en filter laten leeglopen
  • Stap 3: het wasmachine filter schoonmaken
  • Stap 4: de wasmachine testen

Wat doet een wasmachinefilter?

Het filter vangt rommeltjes op die zich in je wasgoed bevinden en via het spoelwater naar de afvoer worden gepompt. Denk aan muntjes en elastiekjes, maar ook sokjes of zakdoeken die er tussendoor zijn gepiept. Het filter voorkomt zo dat er verderop in je afvoerpijp een verstopping ontstaat waar je niet makkelijk meer bij kan. 

Vetluis? Dan ook je wasmachinefilter reinigen

Het filter houdt ook ander materiaal tegen: haren en stof bijvoorbeeld, Het is eveneens de plek waar een grote boosdoener zich graag ophoopt: vetluis. Vetluis is een combinatie van onoplosbare zeepresten, vermengd met organisch materiaal. Als je vetluis verwijderen (link) wilt, dan is het filter dus een plek die je niet mag overslaan.

Zo kun je het wasmachine filter schoonmaken

Voordat je begint, zet de wasmachine uit en trek de stekker uit het stopcontact. Pak een dikke handdoek, een teiltje of een lekbak en een doekje om mee schoon te maken. Net een hete was gedraaid? Wacht dan een poosje tot het water is afgekoeld.

Stap 1 Zoek het filter

Klinkt als een stap die wel erg makkelijk lijkt, maar het filter is niet altijd eenvoudig te lokaliseren. Bij veel wasmachines zit het filter achter een klepje onderaan de wasmachine. Dat klepje kan zich zowel aan de voorkant als aan de achterkant van je machine bevinden. Gevonden? Open het klepje. Bij veel wasmachines zie je hierachter twee rondje klepjes. Een grote, deze is van het filter, en een kleine, die is voor de afvoerbuis van de pomp. Sommige wasmachines hebben maar één klep, de filterklep.

Stap 2 De afvoerbuis en filter leeg laten lopen

Pak nu het teiltje en zet dit onder de klepjes. Hou de handdoek ook bij de hand. Het eerste klepje dat je opent is de kleinste, die van de afvoerbuis van de pomp. Je kunt er aan trekken, dan komt de afvoerbuis eruit. Er stroomt nu water uit, zorg dat je dit opvangt met het teiltje. Vervolgens open je het grotere filterklepje. Ook nu kan er water uitlopen, hou het teiltje of de handdoek ervoor om zoveel mogelijk water op te kunnen vangen. Heeft je machine maar één klep, dan loopt daar ook meteen water uit.

Stap 3 Wasmachinefilter schoonmaken

Haal het filter eruit en maak het schoon. Gebruik daarvoor een doekje of spoel het filter af onder de kraan. Voordat je het filter terugzet maak je ook de ruimte waar het filter in zit goed schoon. Check de filterbuis of er nog spulletjes in de weg zitten die een verstopping zouden kunnen veroorzaken. Plaats het filter terug, sluit het klepje en sluit ook de afvoerbuis weer goed af. Doe tenslotte de buitenste klep weer dicht.

Stap 4 Even testen

Klaar? Dan ben je vast benieuwd of het gewerkt heeft. Zet je wasmachine even op afpompprogramma. Gooi hiervoor eerst een litertje water in je machine. Hoor je de machine pompen? Dan hebben je inspanningen gewerkt en is je wasmachine weer gemaakt!