Wasmachine stinkt

Herken je dat? Dat je wasmachine stinkt? Of dat je schone wasgoed naar natte hond ruikt? Let op: dit is een teken dat je wasmachine ernstig vervuild is. Maar hoe zit dat eigenlijk met die geurtjes? Hoe komt het dat de wasmachine stinkt, soms echt naar een riool? We leggen uit hoe dit werkt, en: hoe je van die stank af komt.

Wasmachine stinkt? Dit zijn de hoofdoorzaken:

 • Je hebt je wasmachine lange tijd niet schoongemaakt
 • Je wast op te lage temperaturen
 • Je gebruikt teveel wasmiddel of wasverzachter
 • Het deurtje van je wasmachine zit dicht
 • De natte was blijft te lang liggen

Je hebt je wasmachine lange tijd niet schoongemaakt

Jouw wasmachine werkt zich een slag in de rondte om het vuil van je wasgoed te wassen. Het meeste vuil wordt opgelost door wasmiddelen en verdwijnt met het spoelwater. Maar een deel van het vuil verdwijnt niet. Het blijft juist plakken. Haarvezels, huidschilfers en vet bijvoorbeeld. Het stapelt zich was na was op in je wasmachine. 

En zo gebeurt het dat je wasmachine stinkt

Als je je wasmachine nooit schoonmaakt, dan gaat het opgehoopte vuil na verloop van tijd liggen broeien. Er groeien bacteriën die gassen loslaten. Zo ontstaat de nare geur. Als je je wasmachine nooit schoonmaakt, groeit deze viezigheid alleen maar. Met alle problemen van dien! 

Je wast op te lage temperaturen

Veel mensen wassen nooit hoger dan 40 graden om hun kleding te beschermen. Maar 40 graden is voor de meeste bacteriën en schimmels niets meer dan een lekker warm badje. Ze gedijen uitstekend bij dit soort lage temperaturen. Sommige schimmels overleven zelfs de 60 graden met gemak. Gevolg: de stinkende schimmels en bacteriën in je wasmachine groeien alleen maar. 

Je gebruikt te veel wasmiddel of wasverzachter

Op lage temperaturen wassen heeft nog een nadeel: je wasmiddel lost niet goed op. Onopgeloste zeepresten, maar ook teveel wasmiddel zorgt voor een toename van vetluis in je wasmachine. Vetluis (of wasluis) is een hardnekkig mengsel van huidschilfers, haar, vet en zeepresten. Het veroorzaakt een vervelende geur in je wasmachine of in je was. Je witte was kleurt bovendien grauw. De oorzaak? Je wasmachine begint steeds meer op een riool te lijken.

Het deurtje van je wasmachine zit dicht

Een natte wasmachine moet je nooit afsluiten. Na verloop van tijd gaat het binnenin namelijk broeien. Broeien betekent: er vindt een vermeerdering van bacteriën plaats en de temperatuur loopt op. Er ontstaat zo een ideaal klimaat voor nóg meer schimmels en bacteriën. Zorg dus dat dat deurtje na het wassen altijd openstaat. Zo kan de wasmachine goed luchten.

De natte was blijft te lang liggen

Misschien een open deur, maar het is echt een hardnekkige oorzaak van vieze geurtjes in wasmachines: natte was die te lang is blijven liggen. Dat kan vuile was zijn die nat de wasmand in ging, of je bent vergeten de schone was in de droger te doen. In beide scenario’s komt het erop neer dat een aantal beruchte bacteriën volop de kans krijgt om zich te vermeerderen. 

Wasmachine stinkt? Met deze 10 tips hou je een frisse wasmachine!

 • Maak je wasmachine elke twee maanden goed schoon, van binnen en van buiten
 • Gebruik vaatwastabletten om van vetluis af te komen
 • Zweetgeur in je wasgoed? Dompel je was een nachtje onder in azijn
 • Zet je wasmachine af en toe eens op 90 graden, met of zonder was
 • Laat na het wassen het deurtje altijd goed openstaan om broeien te voorkomen
 • Gebruik de doseerdop van je wasmiddel en wees zuinig met wasverzachter
 • Haal de schone was op tijd uit de wasmachine, zet een wekkertje!
 • Zorg dat natte, vuile was meteen gewassen wordt of hang het te drogen voordat het in de wasmand belandt
 • Maak elk halfjaar de afvoerzeef schoon
 • Gebruik poederwasmiddel, dat laat minder resten achter