Wasmachine schoonmaken met bleekmiddel

Is de witte was grauw? Heeft je wasgoed een grijze waas? Dan is je wasmachine hard toe aan een schoonmaakbeurt. Het eerste waar mensen dan aan denken, is de wasmachine schoonmaken met bleekmiddel. Chloor zou toch moeten helpen! Dat klopt, maar pak het voorzichtig aan. Onze belangrijkste tip: gebruik nooit bleek of chloor samen met azijn. Dan ontstaat er een giftig gas.

Wasmachine schoonmaken met bleekmiddel

Bleekmiddel, het woord zegt het al. Het bleekt. En het doodt ziektekiemen en bacteriën. We weten allemaal hoe goed het werkt in de badkamer of toilet. Als je witte was niet meer echt wit is, dan zou een scheut chloor moeten helpen. Maar als je bleekmiddel rechtstreeks toevoegt aan je was, dan kun je er zeker van zijn dat die gevlekt er weer uit komt. Je moet je wasmachine dus zonder was schoonmaken met bleekmiddel.

Zo kun je je wasmachine schoonmaken met bleekmiddel

Stap 1 Reinig je wasmachine handmatig met bleek

Bleekmiddel is tamelijk agressief dus trek eerst een paar handschoenen aan. Vul vervolgens een emmertje met water en voeg hier een paar dopjes bleek aan toe. De verhouding moet ongeveer zijn: 4 l water, 120 ml bleekmiddel. 

Stap 2 Binnenkant

Maak de trommel schoon met een doekje of spons. Ga daarna aan de slag met de manchetrand. Deze is vrijwel altijd erg vuil, zowel van binnen als van buiten. Maak tot slot het deurtje goed schoon aan de binnenkant.

Stap 3 Buitenkant

Van de binnenkant gaan we naar de buitenkant. Maak de zeeplade goed schoon. Haal hem eruit en was hem met je chloorsopje of gewoon met afwasmiddel. In de vaatwasser kan ook. Vergeet niet de ruimte waar de zeeplade in hoort ook goed schoon te maken. Hier blijft veel vuil plakken! Ga daarna naar het stofreservoir, mits je daarbij kunt op jouw wasmachine. Dat bevindt zich vaak ergens rechtsonder. Tot slot maak je de hele buitenkant mooi schoon.

Stap 4 Wasmachine schoonmaken met bleekmiddel

Tijd om nu de wasmachine zelf aan het werk te zetten. Zet hiervoor je wasmachine op een lang, heet programma. Voeg wat bleekmiddel toe in het daarvoor bestemde vakje. Niet elke machine heeft dat vakje, check voor de zekerheid de gebruiksaanwijzing. Neem circa 250 ml bleek. Mocht het niet passen, kies dan voor geconcentreerde bleek.

Stap 5 Spoel nog even goed na

Als je wasmachine klaar is, laat hem dan nog eens een rondje spoelen om te zorgen dat alle bleekresten weg zijn. Bij sommige machines kun je de optie extra spoelen aan het programma toevoegen.

Wasmachine schoon met bleekmiddel?

Na deze grondige reiniging zou je wasmachine weer als nieuw moeten zijn. Herhaal deze behandeling met een bepaalde regelmaat, dan blijft je wasmachine vrij van vet, vuil en bacteriën. Overigens is bleekmiddel niet de meest milieuvriendelijke manier om je wasmachine te reinigen. Overweeg eens om je wasmachine met soda schoon te maken, of met azijn. Of gebruik een daarvoor bestemde wasmachinereiniger.