Wasmachine schoonmaken met azijn

Als je wasmachine al een paar jaartjes oud is zul je merken dat een frisse was niet meer vanzelfsprekend is. Je was komt gewoon niet lekker schoon uit de machine. Het probleem zit hem in de vetten, huidschilfers en bacteriën die zich in de onzichtbare delen ophopen. En ook kalk in de wasmachine helpt niet. Je wasmachine schoonmaken met azijn is dan een prima oplossing. We leggen je uit hoe je het reinigen met azijn het beste kunt aanpakken.

wasmachine schoonmaken met azijn

Wasmachine schoonmaken met schoonmaakazijn of natuurazijn?

Net als soda komt azijn in twee varianten: schoonmaakazijn en natuurazijn. De eerste vind je bij de schoonmaakmiddelen, de tweede schenk je over je salade. Je kunt je wasmachine schoonmaken met azijn dat zowel bedoeld is voor consumptie als met schoonmaakazijn. Het is een milieuvriendelijk goedje, en het mooie is: iedereen heeft het wel in z’n kast staan. 

Wat doet azijn?

Azijn is een zuur dat een schimmel- en bacteriedodende werking heeft. Gelukkig is azijn niet zo verschrikkelijk zuur dat het slecht is. Als je kleding wast met azijn wordt het beter schoon. De azijn lost vetten en zeepresten op. Bovendien verdwijnt de gele vuilwaas en je kleding wordt zachter en minder statisch. Je wasmachine schoonmaken met azijn werkt net zo: vet en vuil verdwijnt, maar ook kalk lost op. Daardoor ‘schuren’ de onderdelen van je wasmachine een stuk minder en gaat hij langer mee.

Op nu.nl is onlangs een artikel over het schoonmaken van je wasmachine met azijn verschenen.

Zo kun je je wasmachine schoonmaken met azijn

Stap 1 Maak eerst de wasmachine goed schoon

Als je azijn gaat gebruiken in een vervuilde wasmachine dan schiet het niet erg op. Je zult toch echt de machine even moeten schoonmaken. Maak dus een sopje van groene zeep of een milde allesreiniger en pak er een doekje of zachte borstel bij.

Stap 2 Alle losse onderdelen

Veel losse onderdelen zijn er niet, maar toch. Begin bij het zeepbakje. Deze kun je het beste afwassen met afwasmiddel of in de vaatwasser. Het volgende losse onderdeel is het stoffilter. Als jouw wasmachine dat filter heeft dan bevindt dit zich meestal rechtsonder aan de voorkant van de machine. 

Stap 3 Buitenkant

Aan de buitenkant van de machine zit het vak voor het zeepbakje. Hier verzamelt zich veel vet en vuil, dus zorg dat je het goed schoonmaakt. Neem vervolgens het deurtje af. Vergeet daarbij de randjes aan de onderkant niet.

Stap 4 Binnenkant

Je bent aangekomen bij de meest vieze plek van je wasmachine: de rubberen rand, ofwel de manchetrand. Hier blijft vaak een beetje water in staan en de vetvlekken van je was klampen zich graag aan het rubber vast. De perfecte verzamelplaats voor ziektekiemen en bacteriën. Gebruik een prop keukenpapier om de ergste viezigheid te verwijderen. Maak daarna de rand goed schoon met een zachte doek. Neem vervolgens de trommel goed af.

Stap 4 Wasmachine schoonmaken met azijn

Nu komt de makkelijkste en leukste stap: je wasmachine schoonmaken met azijn. Hoe dat moet? Vul je zeepbakje met een kopje azijn en draai de machine op 90 graden, normaal programma. Dag vet en vuil, hallo schone wasmachine!

Is je wasmachine nu goed schoon?

Voor het beste resultaat ga je elke twee maanden je wasmachine schoonmaken met azijn. Je kunt ook af en toe een heet wasje draaien met vaat- en theedoeken en een scheut azijn. Toch niet helemaal jouw ding of viel het resultaat tegen? Er zijn ook specialistische middelen op de markt die jouw wasmachine kunnen reinigen. Probeer die zeker eens uit!