Wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten

Wasmachines maken schoon, en dus zou je verwachten dat een wasmachine zichzelf op die manier reinigt. Tot op zekere hoogte is dat ook zo: het lijkt in elk geval aardig schoon. Maar na vele wasbeurten gaat vet en vuil zich ergens ophopen. Dat opgehoopte vuil noemen we vetluis en dat kan een onaangename geur veroorzaken. Er is gelukkig een makkelijke oplossing: je wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten!

Last van vetluis in je wasmachine?

Je wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten is eigenlijk de allerbeste manier om vetluis te verwijderen. Vetluis: het klinkt als een verzameling glibberig ongedierte dat zich in de donkere hoeken van je wasmachine verschuilt. En dat klopt aardig, want hoewel vetluis niks met luizen te maken heeft, is het wel een substantie waar bacteriën graag op groeien. Met vetluis bedoelen we de huidschilfers, huidvetten, haren en onopgelost wasmiddel die zich in je wasmachine ophopen. Vetluis veroorzaakt een onaangename geur en laat een grijze waas achter op je witte was.

Wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten tegen vetluis

Vetluis kan nog meer problemen veroorzaken dan alleen een vieze geur of een vuilwaas. Als vetluis zich rondom de trommel, pomp en afvoerslangen bevindt, kan het gebeuren dat je wasmachine minder goed zijn water kwijt kan. Lijkt het wel alsof je was niet helemaal goed gecentrifugeerd is? Of klinkt de machine tijdens het centrifugeren alsof je wasmachine kapot is? Dat kan duiden op vetluis. Je wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten is een zeer effectieve oplossing. In vaatwasblokjes zitten namelijk actieve bestanddelen die snel afrekenen met vetluis. 

Zo kun je je wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten

Stap 1 Schoonmaken met een sopje

Hoewel vaatwasblokjes tamelijk agressief te werk gaan, red je niet alleen met een wasbeurtje met twee vaatwastabletten. Je zult ook met de hand de wasmachine moeten reinigen. Gebruik hiervoor een sopje van bijvoorbeeld groene zeep en een zachte borstel of doek. 

Stap 2 Wasmachine van binnen en buiten schoonmaken

Maak de wasmachine goed schoon. Begin daarbij aan de buitenkant. Haal het zeepbakje eruit en reinig de opening waar het uitkomt. Was het zeepbakje af of doe het in de vaatwasser. Reinig vervolgens het deurtje. Pak daarna de manchetrand aan en maak deze goed schoon met een borstel. Dit is een beruchte verstopplaats voor vetluis. Tot slot reinig je de trommel met een doekje.

Als je dit allemaal goed schoongemaakt hebt, begin dan aan het filter. Dit bevindt zich meestal onderaan de wasmachine, aan de voorkant. Dit filter hoef je niet elke keer te reinigen, maar doe het wel minimaal twee keer per jaar. Het wasmachine filter schoonmaken is niet moeilijk, maar het is wel even een klusje. Pak er ook een teiltje en een handdoek bij, want er zal wat water uit de afvoer en het filter lopen.

Stap 3 Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet

En nu begint het echte wasmachine schoonmaken met vaatwastabletten! Gooi twee vaatwasblokjes in het zeepbakje. Zet vervolgens de wasmachine aan op 90 graden op een normaal programma. Doe er geen wasgoed bij want dat doet je kleding geen goed. Als het programma klaar is, open je de wasmachine en laat je hem goed drogen. En klaar is kees! 

Wasmachine weer fris?

Als het goed is, is je wasmachine na deze behandeling weer als nieuw. Mocht je toch nog vervelende geurtjes ruiken of je vindt je wasgoed nog steeds grauw, probeer dan eens een echte wasmachine reiniger. Vaak bereiken die nét even een stukje meer.

In samenwerking met Deal.nl