Wasmachine schoonmaken met baking soda

Heb je het idee dat je wasmachine niet meer goed wast, omdat er bijvoorbeeld vlekken of nare geurtjes in je wasgoed blijven zitten? Dan is het tijd om je wasmachine eens goed te reinigen. Wist je dat een wasmachine schoonmaken met baking soda ook uitstekend werkt? En het handige is: je kunt het meteen met je wasje meedraaien.

Baking soda vs huishoudsoda

Niet te verwarren met huishoudsoda: baking soda, of baksoda, is het eetbare broertje van gewone soda. Waar gewone soda ‘sodiumcarbonaat’ heet, is de scheidkundige naam van baksoda: sodiumbicarbonaat. Dat kleine woordje ‘bi’ betekent simpelweg dat er twee keer zoveel carbonaat in het molecuul van baksoda zit. En dat maakt het meteen een stuk milder dan gewone soda.

Wasmachine schoonmaken met baking soda of huishoudsoda?

De vraag is: moet je je wasmachine schoonmaken met baksoda of met gewone soda? Als je de indruk hebt dat je wasmachine stinkt of dat je was eigenlijk nooit erg schoon uit de wasmachine komt, kies dan voor huishoudsoda. Dat werkt krachtiger dan baking soda en verwijdert hardnekkig vet en vuil. Doe dit echter niet te vaak en gebruik maximaal een half kopje per keer. 

Baksoda is een veel minder zuur poeder dan huishoudsoda. Dit kun je rechtstreeks aan je wasgoed toevoegen. Het maakt op dat moment vooral je wasgoed erg schoon maar het neemt ook meteen wat vuil van de machine mee. Baksoda is dus vooral goed geschikt om je wasmachine mee schoon te houden. Heb je je wasmachine nog nooit of al lange tijd niet schoongemaakt, dan adviseren we je met huishoudsoda te werken.

Zo kun je je wasmachine schoonmaken met baking soda

Stap 1 Maak je wasmachine goed schoon

Aan de slag dus! Maar maak je geen zorgen, het is een kwartiertje werk en daarna zet je gewoon meteen een wasje aan. Maak nu eerst een mild sopje van bijvoorbeeld groene zeep en gebruik een zachte doek om alle onderdelen te poetsen

Stap 2 Trommel en manchetrand

Begin van binnen: neem de trommel af met een doekje of spons. Hij blinkt weliswaar maar reken maar dat hier wel eens iets blijft plakken. Vervolgens ga je naar de vuilste plek van de machine: de manchetrand. Dat is die rand van rubber rondom de wasmachine-opening. Maak hem goed schoon, van binnen én van buiten.

Stap 3 Deurtje, zeeplade en stoffilter

Bij de meeste machines vind je linksboven het zeepbakje. Hier blijft veel zeep plakken dus maak dit goed schoon, ook de opening waar het zeeppakje in zit. Maak daarna het deurtje goed schoon, aan beide kanten. Rechtsonder bevindt zich bij de meeste wasmachines een stoffilter. Hier worden losse rommeltjes opgevangen, en vaak ook veel vuil en stof.

Stap 4 Wasmachine schoonmaken met baking soda

Je werk zit er grotendeels op: je bent klaar om te wassen. Je kunt nu voor twee opties kiezen: met of zonder wasgoed je machine aanzetten. Wil je het goed doen, laat de machine dan leeg een programma op 90 graden draaien met een half kopje baksoda. Gooi dit gewoon in de trommel, niet in de zeeplade. Liever meteen wassen? Vul je wasmachine dan met wasgoed en voeg er een paar scheepjes baksoda bij. Veilig voor je was! 

Wasmachine schoonmaken met baksoda en azijn – veilig?

Online vind je ook deze variant: wasmachine schoonmaken met baksoda + azijn. Baksoda is basisch en azijn is zuur. Als je deze twee samenvoegt krijg je een schuimende massa, en daarna blijft er vooral water over. Die schuimende massa lijkt gunstig voor het schoonmaken, maar wist je dat dit mengsel in een gesloten ruimte explosief kan zijn? Niet doen, en het is ook niet echt best voor je wasmachine, laat staan voor je wasgoed! 

Wasmachine schoon met baksoda?

Ben je tevreden over het reinigen met baksoda? Of is het effect minimaal? Overweeg eens schoon te maken met huishoudsoda of een vaatwastablet. Je kunt je ook eens verdiepen in de middelen die er speciaal voor gemaakt worden. Vaak werken die makkelijk en goed.